Turbeskrivelser

oversiktkart-15.09.2019

Oversiktkart over Jølster. Nedanfor ligger det link til bilder, film og turbeskrivelser til toppturar i Jølster

1 Bjørsetfjellet   2 Dalefjellet   3 Gotdalsnipa   4 Syskarnipa   5 Tortnegrøegga   6 Bjørga   7 Snønipa   8 Hanekammen   9 Skafonnfjellet   10 Høgenipa    11 Høgenuken  12 Rabben   13 Isvassnipa   14 Sandalsfjellet   15 Kvitefjellet   16 Olahans-fjellet   17 Støylsnova   18 Grovabreen   19 Søthaugsfjellet   20 Trollebotnen   21 Tindefjellet   22 Steinegga   23 Skåhammarsegga   24 Sygnesandsnipa   25 Lundeskaret   26 Botnafjellet   27 Bolsetnipa   28 Åsfjellet   29 Tverrlifjellet   30 Grovadalen   31 Skogskjøring på Sægrov   32 Høgefjellet     33 Instengegga 1295 moh / Steinbotnegga 1064 moh / Kyrabotnen   34 Såtefjellet 1065 mot    35 Nipa 1111 moh   36 Blåfjellet 1086 moh   37 Grovanipa 1143 moh   38 Orkja 948 moh

Jølster og område rundt kan tilby mange fine toppturer og skiturer til langt uti mai/begynnelsen av juni. Itillegg til topptur mulighetene kan Jølster også tilby offpistløyper i Dvergsdalen og på Sunde/Sægrov. Mange av toppturane nedenfor er beskrevet med linkjer til bilder, film, turbeskrivelser og kart som viser oppstigninga og nedstigninga.

TA FORHOLDSREGLER

Til dere som bruker turbeskrivelsene er det alltid viktig å ta forholdsregler når det gjelder skredfare. Bruk kartene på norgeskart.no som hjelpeverktøy for å få best utbytte av turbeskrivelsene. Studer kart for orientere seg over terrenget, oppstigninga og nedkjøringa.

SNØSKRED

Den sikreste metoden for å unngå skredfare er å legge skituren i terreng som er slakare enn 30 grader. Der kan du som regel alltid ferdes trygt dersom det ikkje er ekstrem skredfare. Avblåste rygger, flate botner og område med tett skog er terreng som er vanligvis trygge vegvalg. I helninger som er akkurat 30 grader bratte skal det relativt mye til før eit skred kan løsne, men deretter øker risikoen for hver grad opp til 38 grader.

Kva slags vær det har vært dei siste dagane påvirker skredfaren. Nysnø, temperatur og vind er avgjørende faktorer for skredfaren. Vær oppmerksom på terrengfeller som skavler, stup, bekkedaler og punkt kor det brått vert brattare. Gå inn på Meteorologisk institutt si nettside og andre nettsider or sjå om kva dei skriv om rasfaren i fjella.

Link til nyttig nettsider angåande snøskred


.TOPPTUR I GLOPPEN KOMMUNE

Botnafjellet: Nabo kummunene til Jølster byr på mange fine toppturer i fine natur omgivelser som f.eks Botnfjellet i Gloppen kommune.

Botnafjellet i Gloppen kommune

Nedenfor ligger det eit kart som viser alternativ rute på oppstigningen og nedkjøringa ifrå Botnafjellet.

Kart med inntegna rute til Botnafjellet


..TOPPTURER I GEIRANGER 

Blåtind 1663 moh: Ønskjer du oppleve topptur i Geiranger tidlig på sommeren er Blåtind eit bra alternativ.

Bilde ifrå oppstigninga til Blåtind

Bilde ifrå oppstigninga til Blåtind

I mai/juni, når vegen Geiranger-Grotli er open, kan du ta på deg skia alt ved bilen, og på oppstigninga har du fin utsikt ned til Geiranger.

Inne på nettsiden http://www.fjellside.com/blatind.htm ligger det turbilete og meir ruteinfo om Blåtind.


TOPPTURER I SOGNDALSDALEN

Sogndalsdalen er kjent ifrå sine fine snøforhold og toppturmuligheter. Tar ca 30- 40  min å kjøre til Sogndalsdalen ifrå Skei i Jølster. Vel du topptur i Sogndalsdalen i vinter er det store sjanse å oppleve pudder på nedkjøringa. Nedenfor kan du lese om fire populære toppturer i Sogndalsdalen:

Blåfjellet

Blåfjellet er eit populært toppturfjell hos lokale, og tilreisande, skientusiaster, med fin nedkjøring og store opne områder du kan sette svingane dine i er kjent for fine snøforhold og gode toppturhøve.

Topptur på Blåfjellet i Sogndalsdalen

Bilde ifrå oppstigninga til Blåfjellet via Svarteholten

Vel du topptur i Sogndalsdalen er det store sjanse å oppleve pudder på nedkjøringa. Alternative ruter opp er via kongsteiggjelet og Svarteholten.

Klikk her for å komme til kart med inntegna rute opp og ned ifrå Blåfjellet

Sogndalsdalen2

Kart til Blåfjellet, Togga og Grånipa

Togga

Togga er eit bra alternativ hvis du ønskje deg ein kort topptur i Sogndalsdalen med fin utsikt. Er kjent for mye bra skogskjøring, og til liks med Blåfjellet 1397 moh eit det populært fjell både hos lokale og tilreiesende skientuasiaster

Togga i Sogndalsdalen

Togga i Sogndalsdalen

På oppstigninga har du fin utsikt til nordsida av Blåfjellet 1397 moh, og er ein fin anledning til å planlegge sporval til den dagen du skal besøke Blåfjellet. På toppen av Togga venter ein fin utsikt utover Laugadalen der fjellsidene er ofte dekorert av skispor. Medan du et matpakken kan du kose deg med synet av den mektige fjellryggen som strekker seg ifrå Togga og innover Laugadalen. Det er mulig å fortsette innover fjellryggen for dei som ønskjer det.

Grånipa

Grånipa er ein kort topptur i Sogndalsdalen med fin nedkjøring og har samme startsted som Blåfjellet og Togga.

Bilde ifrå oppstigninga til Grånipa

Bilde ifrå oppstigninga til Grånipa

Går opp til Grånipa via Gunvordalsstølen og område imellom Stølsgrøvene og Grånipa. Når ein kommer opp til tregrensa ovenfor Stølsgrøvene går ein rett på Grånipa. Nedkjøringa er samme vei som opp


TOPPTURER I JØLSTER

TOPPTURAR I HELGGEIMSDALEN OG HUSDALEN

TOPPTURER I ÅRDALEN

Det mulig å gå til Gotdalsnipa i Ålhus ifrå Årdalen. Kan velge mellom to ruter. Rute 1 er via daleføret imellom Bjørsetfjellet/Bjørnfjellet og Tverrfjellet der ein kommer til Fjellstøylen i Ålhus. Fortsetter vidare til Gotdalsnipa via Høgemannsholten og Nonsnipa . Rute 2 er via Dalefjellet. Av toppturer i sjølve Årdalen er Bjørsetfjellet og Dalefjellet bra alternativ. Må være oppmerksom på at det kan være skredfare på nedkjøringa ifrå Bjørsetfjellet.

Bjørsetfjellet

Bjørsetfjellet er ein kort topptur i terreng der du kan nyte natur og utsikt på oppstiginga utan å bli forstyrra av høg puls.

Har starta på nedkjøringa ifrå Bjørsetfjellet med Skei i bakgrunnen

Har starta på nedkjøringa ifrå Bjørsetfjellet med Skei i bakgrunnen

Byr på meget fin nedkjøring kor ein må være oppmerksom på at det kan være skredfare.

Kart bjørsetfjellet 2

Kart over Bjørsetfjellet

Dalefjellet

Dalefjellet er som Bjørsetfjellet ein kor topptur der du kan velge å kjøre ned til Årdalen eller fortsette vidare inn til Gotdalsnipa. På veien opp har du panorama utsikt til Bjørsetfjellet

Bilde ifrå oppstigninga til Dalefjellet

Bilde ifrå oppstigninga til Dalefjellet

Starter ved same sted som ved topptur på Bjørsetfjellet. Følg veien opp til Torsbotn og ta deretter til høyre for å følgje fjellkjeden som går opp til Dalefjellet.

IMG_4225 5

Kart over Årdalsdalen

TOPPURER PÅ ÅLHUS 

Ifrå Ålhus er det blant annet populært å gå på:

Gotdalsnipa

Med utgangspunkt i Ålhus og Årdalen kan ein velge mellom fire oppstigninger til Gotdalsnipa 1249 moh.

Bilde av utsikten ifrå Gotdalsnipa

Bilde av utsikten ifrå Gotdalsnipa

Rute 1 er via Dalebø, Fjellstøylen, Høgemannsholten, Nonsnipa og vidare opp til Gotdalsnipa. Rute 2 er via Gotdalsstøylen og Steinbotnen. Startstedet er Indrebø for både rute 1 og 2. Rute tre er å gå til Fjellstøylen ifrå Årdalen og følgje samme rute som rute 1 inn til Gotdalsnipa. Rute fire er å gå ifrå Årdalen opp til Dalefjellet og vidare inn til Gotdalsnipa. Nedkjøringa ifrå Gotdalsnipa er via Steinbotnen, Gotdalsstøylen og veien ifrå Gotdalsstøylen ned til Indrebø.

68258724-nr-4

Kart med inntegna rute til Gotdalsnipa ifrå Ålhus

Syskarnipa

FriFlyt har gitt ut ein bok som heiter «Toppturer i Norge» og der ligger det blant anna turebeskrivelse til Syskarnipa 1282 moh.

Bilde ifrå oppstigninga til Syskarnipa

Bilde ifrå oppstigninga til Syskarnipa

Vanlig rute på oppstigninga er å starte ved veien som går inn til Nedrebødalen. Følg veien eit lite stykke forbi eit gårdstun og følg deretter fjellkjeden som går opp Blåfjellet. Fortsett vidare inn til Syskarnipa via Trollet, Sølvet og Kvitsvornipa. Hvis ein velger å ta nedkjøringa ned til Indrebø via Ålhusdalen og Brekka må ein være merksom på skredfaren i Ålhusdalen. Kommer i løpet vinteren store snøskred ned i Ålhusdalen ifrå fjellsidene (Blåfjellet, Sølvet og Trollet). Kan også ta nedkjøringa ned til Nedrebødalen. Må som i Ålhusdalen være oppsmerksom på skredfare.

Syskarnipa 2

Kart over Syskarnipa, Skåhammersegga og Ålhusdalen

Skåhammarsegga

Starter ved Indrebø. Følgjer veien som går opp til Gotdalsstøylen og vidare opp til Litlefjellet ved Reset. Følgjer fjellkjeden inn til Skåhammersegga.

Bilde ifrå oppstigninga til Skåhammersegga

Bilde ifrå oppstigninga til Skåhammersegga

 Kjøre ned til Ålhusdalen imellom Syskarnipa og Skåhammersegga. Fortsetter ut dalen til Brekka og ned til veien som går til Indrebø.

Skåhammersegga med inntegning

Kart med inntegne rute til Skåhammersegga

.TOPPTURER I STARDALEN: 

Stardalen tilbyr mange fine skiturer alt ifrå korte toppturer til lange skiturer på breen og på fjelltopper ved kanten av breen. Nedenfor ligger ein oversikt over nokre toppturer som er mulig gå på ifrå Stardalen:

Tortnegrøegga

Tortnegrøegga i Befringsdalen byr på fin utsikt utover Jølstravatnet og Jostedalsbreen på andre sida av Befringsdalen. På Tortnegrøegga ligger det snø til langt uti mai/begynnelsen av juni.

Tortnegrøegga sett ifrå Befring i Stardalen

Tortnegrøegga sett ifrå Befring i Stardalen

Turen opp/oppstigningen: Startsted er Befring i Stardalen ved vegen som går opp til Befringsdalen (ca 12 km køyretur ifrå Skei). Kan kjøre opp vegen (bomveg) med bil når den er fri for snø til ein parkeringsplass ikkje så langt frå Flatjordstøylen. Når vegen ikkje er fri for snø følgjer ein rørgate langsmed vegen opp til Befringsdalen.

I Befringsdalen kryssar ein Befringselva og går vidare inn til Grepstadstøylen. Sving opp mot skogen i retning mot Tortnegrøegga som ligg godt synlig ovanfor Flatjordstøylen. Det er jamn/fin oppstigning ifrå skogen, forbi skoggrensa, til det flatar ut og ein kjemopp til eit dalsøkk. No kan ein enten velje å følgje ryggen opp til Tortnegrøegga som er litt bratt eller gå opp dalsøkket. Viktig då å gå opp der hellinga er minst bratt sidan det kan vere fare for ras på sidene og rett under toppen av Tortnegrøegga. Gå opp dalsøkket og vidare opp til det lågaste punktet på fjellryggen som går bort til toppen av Tortnegrøegga.

Nedkøyringa: Alternativ rute på nedkøyringa er ned mot dalsøkket. Frå toppen køyrer du ned til det lågaste punktet på fjellryggen i retning mot Fossheimsdalen. Det heng ofte ein snøskavl langs fjellryggen som ein må være merksam på før ein køyre utfor fortset ned dalsøkket og vidare ned mot Flatjordstøylen og Grepstadstøylen.

Lokal UTM sone / Euref89 Sonebelte: 32V Øst: 0372824 Nord: 6830164

Bjørga og Tortnegrøegga 2

Kart med inntegna rute til Tortnegrøegga og Bjørga ifrå Befringsdalen

Bjørga

Bjørga er ein fjelltopp som ligger innerst inne i Befringsdalen. Kan også gå på Bjørga via Fossheimsdalen. Oppstigningen til Bjørga ifrå Befringsdalen er via Rambjørgbotnen.

Er nesten på Bjørga som er i bakgrunnen på bilde

Er nesten på Bjørga som er i bakgrunnen på bilde

Den vanligaste nedkjøringa ifrå Bjørga til Befringsdalen er samme vei som oppstgingen via Rambjørgbotnen. Er ein lang topptur som er populær om påska og ut over våren. Oppstigningen til Bjørga via Fossheimsdalen er beskrevet under avsnittet om «Toppturer i Fossheimsdalen».

Fossheimsdalen 5

Snønipa

Snønipa er  ein mektig fjelltopp som byr på panarama utiskt ut over Jostedalsbreen. Går på Snønipa via i Haugedalen etter Veiteberg i Stardalen.

Utsikten ifrå Snønipa

Er ein lang topptur som er populær om påska og utover våren. Det går ein vei nesten opp til Haugestøylen som skal være å mulig å kjøre med bil når den er fri for snø. I FriFlyt sin toppturbok «Toppturer i Norge» ligger det turbeskrivelse til Snønipa.

snønipa6

Kart med inntegna rute til Snønipa

Hanekammen

Hanekammen er som Snønipa ein lang topptur som er ein populær vårskitur. Går på Hanekammen via Haugedalen.

Utsikten ifrå Hanekammen

Utsikten ifrå Hanekammen

Kan velge mellom to ruter på opppstigninga. Rute ein er via Storevatnet, Oldeskaret og Tverrfjellet. Rute to er å gå rett på Hanekammen via Jostebotnen og Tverrfjellet. Rute ein er lengst og byr på finast utsikt. Hanekammen byr på fin nedkjøring. Det går ein vei nesten opp til Haugestøylen som skal være å mulig å kjøre med bil når den er fri for snø. I FriFlyt sin toppturbok «Toppturer i Norge» ligger det turbeskrivelse til Hanekammen.

hanekammen med inntegning

Kart med inntegna rute til Hanekammen

TOPPTURER I FOSSHEIMSDALEN:

Fossheimsdalen ligger ikkje så langt ifrå Skei sentrum. Dei mest kjente toppene som brukes til toppturgåing i Fossheimsdalen er:

Det er mulig å gå ifrå Fossheimsdalen på Bjørga 1551 moh eller Tortnegrøegga 1414 moh og vidare ned til Befringsdalen i Stardalen.

På vei opp til Tortnegrøegga ifrå Fossheimsdalen

På vei opp til Tortnegrøegga ifrå Fossheimsdalen

Går på Bjørga via Indre Fossheimsstøylen, Litleaksla, Storaksla og følgjer fjellryggen ifrå Storaksla bort til Bjørga. Går på Tortnegrøegga via Indre Fossheimsstøylen, Mebotnen, Flatheiane, Blåvatnet og fjellkjeden som skiller Steinbotnen og blåvatnet.  Oppstigningen til Tortnegrøegga 1414 moh og Bjørga 1551 moh ifrå Fossheimsdalen er inntegna på karte under avsnittet om «Toppturer i Stardalen».

Fossheimsdalen og befringsdalen

Kart over Fossheimsdalen og Befringsdalen

Høgenipa via Skafonnfjellet

Oppstigningen til Høgenipa via Skafonnfjellet byr meget fin utsikt ned til Kjøsnesfjorden. Ifrå Høgenipa er det veldig fin utsikt til Jostedalsbreen og nabofjellet Sygnesandsnipa 1548 moh

Utsikten ifrå Høgenipa

Utsikten ifrå Høgenipa

Skafonnfjellet og Høgenipa er veldig fine som vårskiturer når veien til Fossheimsdalen er fri for snø. På oppstigninga kan det velges mellom to alternativ. Alternativ 1 er å gå på Høgenipa via Nyken, Løkjbottsegga og følgje fjellkjeden Skafonnfjellet inn til Høgenipa. Alternativ 2 er å gå opp til ytre Fossheimsstøylen. Går deretter opp til Løkjabottsfjellet og følgjer fjellkjeden Skafonnfjellet, som alternativ 1, inn til Høgenipa.

Skafonnfjellet

Kart over Fossheimsdalen

På nedkjøringa ifrå Høgenipa er det to alternativ det kan velges imellom. Alternativ 1,som er kort og veldig bratt med helling over 30 grader (faremoment: skredfare siden hellingen er over 30 grader), er ifrå Høgenipa ned til Instebotnvatnet. Står vidare på ski ut fossheimsdalen, forbi  indre Fossheims støylen og ned til veien som går opp til Fossheimsdalen. Alternativ 2 som er ein litt lengre og mindre bratt nedkjøring er å gå tilbake til Skafonnfjellet, fortsetter ned til Løkjabottsegga og vidare ned til ytre Fossheimsstøylen. Ifrå ytre Fossheimsstøylen fortsetter nedkjøringa ned til veien som går opp til demningen i Fossheimsdalen. Krysser ikkje elva nede ved ytre Fossheimsstøylen.

TOPPTURER I BJØRNDALEN:

Bjørndalen ligger på Sørsida av Jølstravatnet . Følgjer ein rørgate ved Sanddalsstrand opp til ein vei som går innover Bjørndalen kor ein velge mellom nokre fine toppturer:

Knebben/Høgenuken/Brandsegga

Ifrå Knebben og vidare inn til Brandsegga er det berre velge mellom mange fine linjer ned til Bjørndalen.

Bilde ifrå oppstigninga til Høgenuken

Bilde ifrå oppstigninga til Høgenuken

Knebben og Høgenuken er ifrå Bjørndalen ein kort topptur som kan fint bestigast to gonger på samme dag..

IMG_1105

Kart over Bjørndalen

Isvassnipa

Isvassnipa ligger innerst i Bjørndalen. Er ein lang topptur kor ein kan velge mellom tre ruter på oppstigninga

Ivassnipa

Ivassnipa

Rute 1 er via Bjørndalstøylen og Tungefjellet. Rute 2 er via Høgenuken og Brandsegga. Rute nr 3 er via Flateggane og Styggvassegga som er ein veldig fin tur.

TOPPTURER I SANDDALSDALEN:

Sanddalsfjellet

Startstedet for turen er ved bomvegen som går opp til til Ytre Sanddalsstøylen.

Utsikten ifrå Sanddals-fjellet

Utsikten ifrå Sanddals-fjellet

Gå retning Husbakkelva, forbi Nonsnipastøylen og følgjer fjellryggen opp til toppunktet.

Kvitfjellet og Nonsnipa 2

Kart med inntegna rute til Sanddalsfjellet og Kvitefjellet

Kvitefjellet

Startstedet for turen er ved Indre Sanddalsstøylen. Er ein tur som er finast å ta om våren når bomvegen inn til støyen er fri for snø.

Bilde ifrå oppstigninga til Kvitfjellet

Bilde ifrå oppstigninga til Kvitefjellet

TOPPTURER I DVERGSDALEN:

Dvergsdalen er veldig populær om vinteren til toppturgåing og ligger ikkje så langt ifrå Skei på sør sida av Jølstrevatnet. Kan kjøre med bil opp til Dvergsdalen året rundt.

Olahans-fjellet

Start ved vegen opp til Myklebustøylen i Dvergsdalen. Følg den til Myklebustøylen, så fjellryggen til Olahansen 1162 moh. Fjellryggen er utsett for vind og er godt synlig frå start. Det er mulig å byrje oppstiginga av fjellryggen før støylen og. Ved punktet 1162 moh, som er sjølve Olahansen, kan du gå vidare til to nye topper med panoramautsikt ut over Grovabreen, Jostedalsbreen og Jølstravatnet mot Vassenden. Høgste toppen på Olahansfjellet er 1215 moh. Det er vanleg å halde fram frå 1162 moh til neste høgdetopp før ein byrjar nedkjøringa

Olahans-fjellet

Olahans-fjellet

NED: Ein har to nedkøyringar. Alternativ 1: Same rute som opp. (Ned fjellryggen). Alternativ 2: Ved sida av fjellryggen ned til offpisløypene som byrjar i tregrensa. Hold god avstand til skavlen/ bratthenget ved toppen på 1215 moh som er rasutsatt område. Alternativ 1 har brattare helling (under 30 graders) men er meir utsett for vind. Fjellryggen er veldig bra når det er mye pudder i terrenget som ikkje er påverka av vind. Nedkjøringa via offpistløypene kjem ut litt over Myklebuststøylen.

Under avsnittet om offpistløyper ligger det ei bilde som viser oppstigninga, offpistløypene og dei to mest vanligaste og tryggaste nedkjøringsrutene ifrå Olahansen.

Støylsnova/Tverrfjellet/Salsegga. 

Startstedet er ved veien som går opp til Dvergsdalsstøylen

Støylsnova

Støylsnova

Kan velge mellom å ta nedkjøring ned til Dvergsdalsstøylen eller ned til Sægrov i Kjøsnesfjorden. Under avsnittet om Grovabreen og offpistløyper ligger det bilder som viser oppstigningen til Støylsnova.

Grovabreen. 

Kan velge mellom tre ruter på oppstigningen til Grovabreen ifrå Dvergsdalen.

Studerer utsikten ifrå Grovabreeen

Studerer utsikten ifrå Grovabreeen

Startstedet for alle tre rutene er ved veien som går opp til Dvergsdalsstøylen. 1) Via Nykjen 2) Via Støylsnova/Tverrfjellet/Salsegga 3) Via Fagredalen og vidare opp til dalen imellom Nyken og Tverrfjellet/Salsegga

Kart med inntegna rute til Grovabreen

TOPPTURER IFRÅ SVIDALEN

Svidalen ligger på nordsida av Jølstravatnet 6 km ifrå Vassenden. Ifrå Svidalen er det mulig å gå på
.

Steinegga

Steinegga byr på fin utsikt til Nabofjellet  Tindefjellet og Syskarnipa i Ålhus. Kjører med bil opp til dei øverste gardane i Svidalen (Berg). Går over dyrka jord områder opp til Skogkanten og vidare innover Midttunsdalen retning mot Bergstøylen (som ligger nesten innerst i Midttunsdalen). Det går ein elv i Midttunsdalen, men denne skal ikkje krysses (ein skal gå på samme side som Høgefjellet). Før Bergstøylen ligger Gamlesstøylen. Etter du har gått forbi Gamlestøylen og har komt eit stykke inn i Midttunsdalen så kommer Bergstøylen til syne. Du skal då svinge opp mot ein ny støyl som ligger imellom Høgefjellet og Steinegga. Når ein kommer opp til støylen så følgjer en fjellryggen (fjellryggen som ligger bak Bergstøylen) vidare opp til Steinegga kor det står ein varde som markerer toppunktet på fjellet

Studerer oppstigninga til Steinegga

Studerer oppstigninga til Steinegga

Nedkjøring ifrå Steinegga: Den finaste og brattaste nedkjøringa er ned til støylen mellom Steinegga og Høgefjellet. Du kan kjøre ned same vegen som ein går opp som ikkje er noe bratt (følgjer fjellryggen ifrå Steinegga ned til støylen mellom Steinegga og Høgefjellet). Hvis ein velger å ta den brattaste nedkjøringa ned til støylen mellom Høgefjellet og Steinegga er det viktig å vurdere helningen på terrenget og kva slags vær det har vært dei siste dagane. Nysnø, temperatur og vind er avgjørende for skredfaren.

Kart steinegga

Kart med inntegne rute til Steinegga

TOPPTURER INNERST INNE I KJØSNESFJORDEN

Innerst inne i vakre Kjønesfjorden finner vi blant annet Lundeskaret og Sygnesandsnipa.

Bilde av oppstigninga til Sygnesandsnipa

Bilde av oppstigninga til Sygnesandsnipa

Lundeskaret byr på meget bratt skikjøring i skredutsatt terreng. Turen krev stabile snøforhold og er defor mest aktuell som vårskitur. Må ha stegjern og isøks hvis ein skal oppsøke Lundeskaret på dager det er vanskelige forhold. Er på det brattaste rundt 40 grader.

IMG_2717

På vei opp Lundeskaret

Er vanlig å bestige Sygnesandsnipa via Lundeskaret som er ein DNT merket sti. Startsted er ved Fjærlandstunnelen innerst i Kjøsnesfjorden. Den finaste oppstigninga ifrå toppen av Lundeskaret og vidare opp til Sygnesandsnipa er å gå opp til Tuva og følgje ryggen opp til Syngsandsnipa. På nedkjøringa kjører ein ned til Grytevatnet og vidare bort til Lundeskaret.

Sygnesandsnipa med inntegning 10

Kart med inntegna rute til Sygnesandsnipa via Lundeskaret

OFFPIST LØYPER

Jølster kan til glede for alle ski interesserte tilby offpist løyper på:

  • Olahansen/Olahans-fjellet 1162 moh i Dvergsdalen.  Film  Film
  • Støylsnova 1072 moh ned til Dvergsdalsstøylen i Dvergsdalen. Film
  • Sægrov ved Jølstravatnet. Når ein kommer ned mot Kjøsnesfjorden ligger den på høyre side av Sundestøylen. Bilder  Film  Film

Offpist løype ifrå Støylsnova ned til Dvergsdalsstøylen

IMG_2882 med inntegne ruter

Offpistløyper på Olahans-fjellet

Offpistløypa ned til Sægrov i Kjøsnesfjorden. Ligger på høyre side av Sundestøylen

Offpistløypa ned til Sægrov i Kjøsnesfjorden som ligger på høyre side av Sundestøylen når ein kommer ned mot Kjøsnesfjorden

 

Reklame